στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο
Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών μέτρων ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποτιμά τη στάση του κόμματός του στην επέτειο του Πολυτεχνείου και βάζει «πάγο» στο εσωκομματικό παιχνίδι για την ηγεσία του κόμματος.
Όλα δείχνουν ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας πάμε με μέτρα-ακορντεόν. Πόσο κοντά είμαστε σε νέου τύπου μνημόνια;
Η ευθύνη της κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή είναι μεγάλη και φοβάμαι ότι δεν θα γλιτώσουμε με μέτρα-ακορντεόν, με ό,τι συνέπειες θα έχουν αυτά για την οικονομία. Όταν η πανδημία μάς χτύπησε την πόρτα, η χώρα έβγαινε από μια μακρόχρονη οικονομική κρίση. Τώρα οδεύουμε προς μια βαθιά ύφεση. Δυστυχώς το καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε όλο το διάστημα μπροστά της για να προετοιμαστεί, αλλά δεν το έκανε. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου η μελέτη για την αγορά νέων λεωφορείων και οι προσλήψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Σε μια ψύχραιμη αποτίμηση των κυβερνητικών χειρισμών στην επέτειο του Πολυτεχνείου, πώς κρίνετε τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Σε μια ιστορική επέτειο, όπως αυτή του Πολυτεχνείου, όπου ο λαός είχε προτάξει το «εμείς» έναντι του «εγώ», φοβάμαι πως ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού συστήματος έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Έδειξε ότι δεν βρίσκεται σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση. Αντί να προσπαθήσει να συνεννοηθεί με τα πολιτικά κόμματα, όπως επιχείρησε παραπλανητικά στο παρά ένα ο πρωθυπουργός, θεώρησε ότι όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με απαγορεύσεις, προφανώς για να ικανοποιήσει τα αισθήματα των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της. Πολλοί δυστυχώς ακόμα αγνοούν ότι στην πρωινή συγκέντρωση του ΚΚΕ μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η ΕΛ.ΑΣ. ήταν απλώς παρατηρητής. Από την άλλη, ΚΚΕ και Βαρουφάκης επέλεξαν τον επαναστατικό λαϊκισμό, την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται σε κοινωνική αποστασιοποίηση, μαγαζιά έχουν κλείσει, η ανεργία διογκώνεται και η χώρα μετρά καθημερινά δεκάδες νεκρούς. Το ΚΙΝ.ΑΛ. στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τίμησε το Πολυτεχνείο συμβολικά εκφράζοντας τη διαφωνία του με όλο αυτό το συγκρουσιακό κλίμα, που προσβάλλει και τις θυσίες του λαού μας.
Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία ποιες είναι οι πολιτικές λακκούβες που πρέπει να αποφύγει το ΚΙΝ.ΑΛ.;
Πιστεύω ότι αυτήν την περίοδο οι μεγάλες λακκούβες αφορούν στη χώρα και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση. Η περίοδος χάριτος έληξε, τα προβλήματα λόγω και της πανδημίας είναι τεράστια και πλέον έχει γίνει σαφές ότι η επικοινωνία δεν μπορεί να σου λύσει τα προβλήματα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει χαράξει έναν δρόμο ευθύνης εδώ και αρκετά χρόνια. Βλέπουμε πλέον αυτό να του πιστώνεται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και νομίζω ότι η μεγάλη ευκαιρία είναι να καταφέρουμε να βγούμε ακόμα πιο δυναμικά στην κοινωνία, να φέρουμε κοντά μας τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που αγωνιά και έχει μετρήσει τη συμπεριφορά του καθενός μας όλα αυτά τα χρόνια.
Στο παρασκήνιο κυρίως έχει φουντώσει για τα καλά το εσωκομματικό παιχνίδι για μια διαδικασία που θα κορυφωθεί σε έναν χρόνο από τώρα. Θεωρείτε ότι είναι ένα υγιές πολιτικό σύμπτωμα για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛ.;
Κύριε Αντωνόπουλε, μου είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθώ πώς κάποιος μπορεί να ασχολείται με τέτοια ζητήματα όταν η χώρα βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της μεταπολιτευτικά. Σε όλα τα επίπεδα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην οικονομική ανόρθωση που πρέπει να ακολουθήσει, ακόμα και στα εθνικά θέματα αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις. Είναι δυνατόν να ομφαλοσκοπούμε ασχολούμενοι με τα εσωκομματικά μας; Πρέπει να απομακρυνθούμε από μια τόσο μυωπική αντίληψη της πολιτικής και να προσφέρουμε ο καθένας όσο μπορεί περισσότερο.
Θα είστε και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.;
Επιμένω, δεν είναι ώρα για τέτοιες σκέψεις και κουβέντες. Είμαστε όλοι συσπειρωμένοι γύρω από τη Φώφη Γεννηματά, την οποία πρέπει να στηρίξουμε σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, ο καθένας με όλες του τις δυνάμεις.