του Σταύρου Κελέτση *βουλευτής Έβρου Ν.Δ.
Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, που, όπως είναι φυσικό, έχει αποσυντονίσει κράτη και λαούς, μια αχτίδα φωτός φάνηκε για τη Θράκη.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός, από τον χώρο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσε ευχάριστα νέα. Τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, διεθνών συμφερόντων, μόλις είχαν καταθέσει το ενδιαφέρον τους για την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου για την ανάπτυξη του λιμένος. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του 2021 ο ανάδοχος θα έχει εγκατασταθεί. Η σημασία αυτού του project είναι πράγματι ξεχωριστή, γιατί ξεκλειδώνει τις προοπτικές της περιφέρειάς μας. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το σημείο εκκίνησης της διασύνδεσης με την ενδοχώρα της Ανατολικής Ευρώπης και από εκεί με τη Βόρεια Ευρώπη. Σε συνδυασμό με τα μεγάλα ενεργειακά έργα των αγωγών φυσικού αερίου (TAP, IGB) και του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), δίνει άλλη διάσταση στην έννοια της ανάπτυξης αλλά και της ασφάλειας στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η πρώτη επίσκεψη της προέδρου της Διακομματικής για τη Θράκη ήταν στην έδρα του Οργανισμού Λιμένος. Οι παράλληλα εξελισσόμενες εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης είναι μια ευτυχής σύμπτωση. Η ανάθεση της προεδρίας της στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και η συμμετοχή ενός πρώην πρωθυπουργού και δύο υπουργών Εξωτερικών, από διαφορετικά κόμματα, της έδωσε περισσότερο κύρος. Η κυρία Μπακογιάννη είναι βαθιά γνώστρια των θεμάτων της περιοχής. Επιπλέον, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της αποδοχής μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στη μειονότητα. Το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε ότι στόχος της επιτροπής είναι να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, που θα εγκριθεί αν είναι δυνατόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, καταδεικνύει ότι υπάρχουν τα εχέγγυα επιτυχίας του εγχειρήματος.
Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας σε σχέση με άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας είναι αρκετές. Δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικές. Ίσως έτσι να λειτούργησαν στο παρελθόν. Ήλθε η ώρα τα μέχρι τώρα μειονεκτήματα να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα.
Η Θράκη, λόγω της θέσης της, υπήρξε διαχρονικά σταυροδρόμι και χωνευτήρι πολιτισμών, θρησκειών και γλωσσών. Από εδώ περνούσε η Εγνατία Οδός που συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, τη Ρώμη με τη Νέα Ρώμη. Εδώ συνυπάρχουν μνημεία από την Αρχαιότητα, τους Βυζαντινούς και Ρωμαϊκούς Χρόνους, χριστιανικά και οθωμανικά. Όλα αυτά είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, το κεφάλαιο που μαζί με τις νέες προοπτικές οι οποίες ανοίγονται μας δείχνει τον δρόμο όπου πρέπει να πορευτούμε