Γράφει ο Βασίλειος Πολίτης
Απαράδεκτη επίθεση έκαναν τα τουρκικά ΜΜΕ στον Έλληνα αρχιπλοίαρχο Θ. Μικρόπουλο, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», επειδή διέταξε τη φρεγάτα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού «FGS 220 Hamburgνα» κάνει νηοψία στο υπό τουρκική σημαία φορτηγό πλοίο με containers «Roseline A», το οποίο κατευθυνόταν στη Λιβύη, με την υποψία ότι μετέφερε όπλα, παραβιάζοντας το σχετικό εμπάργκο.
Το τουρκικό φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουρκίας Αmbarli με προορισμό το λιμάνι της Λιβύης, του Σάρατζ, Misurata και ήταν φορτωμένο με 350 containers άγνωστου περιεχομένου φορτίου, λόγω της άρνησης του Τούρκου πλοιάρχου και των Αρχών της Τουρκίας να δεχθούν οποιονδήποτε έλεγχο από τη γερμανική ομάδα νηοψίας που επιβιβάστηκε στο φορτηγό πλοίο μετά την προσνήωση του ελικοπτέρου της φρεγάτας.
Το θράσος, βέβαια, των Τούρκων δεν αρκέστηκε στο να μη δεχθούν τον έλεγχο για το παράνομο φορτίο. Αργά προχθές το βράδυ η Άγκυρα ζήτησε από τους εντεταλμένους πρέσβεις της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας να δώσουν εξηγήσεις για το συμβάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε σημειωθεί παρόμοιο επεισόδιο μεταξύ πλοίων της Γαλλίας και της Τουρκίας, χωρών-μελών του NATO, που θεωρητικά συνεργάζονταν σε αυτήν την αποστολή με την Ε.Ε.
Τότε (10η Ιουνίου), μια γαλλική φρεγάτα, η FS Courbet, στην ίδια επιχείρηση «Ειρήνη» -τότε υπό ιταλική διοίκηση- προσπάθησε να κάνει νηοψία στο Λιβυκό Πέλαγος στο φορτηγό πλοίο «Cirkin», που συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες, το οποίο αρνήθηκε. Πέραν της αρνήσεως για επιβίβαση ομάδας Γάλλων βατραχανθρώπων στο πλοίο , οι τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνοδεύαν το τουρκικό εμπορικό εγκλώβισαν με ραντάρ Πυροβολικού τη γαλλική φρεγάτα και σήμαναν συναγερμό μάχης.
Το ΝΑΤΟ διερεύνησε το συμβάν κατόπιν καταγγελίας Μακρόν, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δεν δημοσιευτήκαν επίσημα. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι τελικά ο γ.γ. ΝΑΤΟ δεν έδωσε δίκιο στη γαλλική πλευρά, αλλά τήρησε πολιτική ίσων αποστάσεων με Τουρκία.
Η Γαλλία, κατόπιν άρνησης του ΝΑΤΟ να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας για την επιθετική, τότε, στάση της, ζήτησε κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά της πλοιοκτήτριας τουρκικής εταιρείας Avrasya Shipping, κατά της επίσης τουρκικής-ιορδανικής ναυτιλιακής εταιρείας Med Wave Shipping για παρόμοιες ενέργειες παραβίασης του εμπάργκο όπλων, καθώς και εναντίον της αεροπορικής εταιρείας του Καζακστάν Sigma Airlines, για παράνομες μεταφορές μισθοφόρων από Τουρκία.
Η διαδικασία κυρώσεων και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των παραπάνω εταιρειών σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι ακόμα σε εξέλιξη, χωρίς αποτέλεσμα.
Από τότε που έχει αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, η Τουρκία αδιάκοπα εφοδιάζει το φιλοτουρκικό καθεστώς του Σάρατζ στην Τρίπολη με όπλα, drones, άρματα μάχης, αντιαεροπορικές συστοιχίες αλλά και μισθοφόρους τζιχαντιστές από τη Συρία, αδιαφορώντας παντελώς για τις αποφάσεις για επιβολή εμπάργκο από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ.